Blog

Mágneszárak előnyei és hátrányai - Érdemes-e váltani?

2024.08.25 07:58
Mágneszárak előnyei és hátrányai - Érdemes-e váltani?

A mágnesekkel működő zárak biztosítják az ajtók csendes és zavartalan működését. Ráadásul nemcsak a halk nyitást és zárást garantálják. Azokban a belterekben ahol kifejezetten fontos a dizájn, a minimalista megjelenés, ott szinte kötelező a mágneszár használata. Mivel ebben az esetben semmi sem bontja meg az ajtólap felületének szépségét. De ez nem volt mindig így. Jó pár évvel ezelőtt, az ajtók műszaki és szerkezeti alkotóelemei nem voltak számottevő jelentőségűek. Igaz, hogy az ajtók eltérő kialakításának lehetőségei meglehetősen korlátozottak voltak. Napjainkra viszont azok a nyílászárók, amelyeknek nem kell különleges tulajdonságokkal rendelkezniük, például tűz- vagy betörésvédelemmel bírniuk, nyugodtan koncentrálhatnak a belső terek tökéletes harmóniát sugárzó megjelenésére. Az ilyen stílusú ajtók esetén nem csak a zárszerkezet kerül úgy beépítésre, hogy az szinte láthatatlan legyen, hanem az ajtópántok és a kilincsek is csak stilizált formában kapnak helyet az ajtó felületén. Sőt az ilyen stílusú belterekben az sem ritka, hogy az ajtók tapéta burkolatot kapnak, hogy még jobban beleolvadjanak az összképbe. Ezért jó néhány gyártó, már alapfelszereltségként kínálja ajtóihoz a mágneszárakat.

Hogyan működik a mágneszár?

A mágneszár, ahogy a nevéből is következtethetünk, egy mágnes működteti. Amikor az ajtó nyitva van, a mágnes elengedi a vele szemben található fémet, amelynek hatására az ajtó kinyílik, vagy éppen fordítva feszültségre záródik, ekkor az erős mágnes behúzza a reteszt a zárba, és ott is tartja.  A mágneszár ennek következtében hatékony védelmet nyújt a klasszikus zárak ellen alkalmazott betörések ellen. Hiszen a zár teljesen máshogyan funkcionál. Nincsenek benne rugók, vagy egyéb olyan mechanikai szerkezetek, amelyek törésével a zár kinyitható. De még az úgynevezett hitelkártya módszerrel szemben is hatékony védelmet biztosít. 

 

A mágneszárak különböző típusai 

Többféle működtetésű mágneszárak léteznek. Az ilyen típusú zárak működéséhez mindenképp áramra van szükség. A mágneszárak esetén három különböző fajtájú mágneszárat különböztetünk meg. Az első a munkaáramú vagy másnéven a feszültségre nyíló mágneszárak. Váltóáram esetén ilyenkor jellegzetes berregő hangot hallunk, viszont egyenáram esetén a működés zajtalanul történik. A második csoportba a fordított működésű mágneszárak tartoznak. Ebben az esetben a zár folyamatosan zárt állapotban van, mindaddig amíg feszültséget nem kap. Ezért ezeket a mágneszárakat feszültségre záródó mágneszáraknak is nevezzük. De létezik még a memóriás mágneszár is. Az ilyen típusú mágneszár esetén nincs szükség folyamatos elektromos áramellátásra, elegendő egyetlen gombnyomás és az ajtót már nyithatjuk is. 

 

A mágneszár előnyei

Az ilyen típusú zárnak az egyik legnagyobb előnye a halk, szinte zajmentes működésben rejlik. A mágneszár az ajtó szerkezetébe kerül beépítésre és a zár nyelvével szemben kerül felszerelésre. Amennyiben az ajtót szeretnénk kinyitni vagy becsukni, ebben az esetben semmi sem pattan a helyére zajosan. Egyszerűen csak elengedi a mágnes a fémet, és már nyitva is van az ajtó. Ez az önzáró mechanizmus különösen elegáns ajtózárási megoldást tesz lehetővé. Például zárt ajtónál nem látszik a zárólemez, de ha nyitva az ajtó akkor sem áll ki az ajtó síkjából a zár nyelve, amiben elakadhatnánk. A mágneszár további előnye, hogy könnyen és hosszú távon tökéletesen működik. A mágnesben önmagában nincs semmi, ami tönkre mehetne. Ezért az ilyen típusú zár, csak akkor hibásodik meg, ha valamelyik forgó alkatrésze mondja fel a szolgálatot. De valljuk meg őszintén, ez ritkán fordul elő, mert a mágneszár belsejében az elhasználódás minimális. De ahogy azt már fentebb említettük a mágneszár előnyei közé kell sorolni, hogy a modern beltéri ajtók esztétikus kialakítását teszik lehetővé. Ezen felül az ilyen típusú zárat egyszerűen és gyorsan beépíthetjük. Ráadásul a meglévő ajtókba is problémamentesen beszerelhető. De pont ezért, mivel a mai modern otthonokba tökéletesen illeszkedik az ilyen fajta zár, sőt, az okosotthon rendszerek is gondmentesen működtethetők a használatukkal, a mágneszár növeli az ingatlan értékét és biztosítja a modern lakások, családi házak magas életminőségét. 

 

Milyen további előnyökkel jár a mágneszár okosotthon rendszerrel való kombinálása? 

A mai modern és innovatív okosotthon rendszer hatékony működése szinte elképzelhetetlen a mágneszárak alkalmazása nélkül. Hiszen enélkül nem tudnánk távolról nyitni vagy zárni az adott ajtót. De ez akkor is nagy segítséget nyújt, ha tűz keletkezett otthonunkban és ekkor nem kell a kulccsal bajlódnunk, hanem csak egy gombnyomással ki tudjuk nyitni az ajtót. De a mágneszárak az okosotthon rendszerek kombinálásával kényelmesebbé és energiatakarékosabbá teszik lakásunk, családi házunk, kereskedelmi- vagy irodai helyiségeink vezérlését. Hiszen a rendszer érzékeli, ha nyitva hagytuk az ajtót, és figyelmeztet is minket erre. Így télen nem fűtjük az eget, nyáron pedig a klímaberendezésünk nem működik feleslegesen. 

 

A mágneszárak hátrányai

Az ilyen típusú zárakat elsősorban beltéri ajtókhoz használjuk. De meg kell még említeni azt is, hogy a mágneses működési elv miatt ezek a zárak drágábbak, mint a hagyományos változatok. Ráadásul a mágneszárak között is van különbség. Minél jobb a mágnes minősége, annál magasabb az ára. Amennyiben a lakásunk, családi házunk építésekor, felújításakor korlátozott a költségvetésünk, akkor lehet, hogy erről a zártípusról le kell mondanunk. De van még egy részlet amire érdemes odafigyelnünk, mégpedig az, hogy a feszültségre nyíló mágneszár áramszünet esetén vagyonvédelmi célból zárva marad. Viszont, ha pont akkor szeretnénk be- vagy kimenni az ajtón, akkor az akár kellemetlen is lehet, hogy azt akkor nem tudjuk megtenni. 

 

Mire ügyeljünk mágneszár vásárlásakor? 

Ahogy sokunk mondja, az ördög a részletekben rejlik. Nincs ez másképpen a mágneszárak esetén sem. Ebben az esetben a legfontosabb amire figyelnünk kell, hogy a zárban milyen mágnes található. Sokan azonnal felhorkannak, hogy a mágnes az mágnes. Nem, ez nem igaz. Nem minden mágnes egyforma. Különböző típusú mágnesek léteznek, amelyek az alapanyagukban, a gyártási folyamatban, és ezáltal a tulajdonságaikban, így az ár tekintetében is különböznek egymástól. Amennyiben a tökéletes mágneszárat szeretnénk otthonunkba beszerelni, akkor válasszunk neodímium mágnest tartalmazó zárat. Mert az ilyen típusú mágnesek hosszú távon megőrzik hatékonyságukat. Sok gyártó ezzel szemben még mindig ferrites mágneseket használ. Ezek jóval olcsóbbak, mint a neodímiumot tartalmazó változatok. Aki laikus, az egyrészt az árból tud következtetni arra, hogy az adott mágneszárban milyen alapanyag található, De abból is könnyen kikövetkeztethetjük, hogy milyen mágnest alkalmazott a gyártó, hogy megnézzük annak méretét. Mert a drágább változat, jóval kisebb térfogattal rendelkezik, mint a ferrit mágnes. A kiváló minőségű neodímium mágneseket ezért elsősorban ott használják, ahol kialakításuk miatt korlátozott a hely.