Blog

Többpontos ajtózár cseréje 5 lépésben?

2023.01.30 08:14

Napjainkban az újabb bejárati ajtókon a többpontos ajtózár szinte alapfelszereltségnek számít. Miért? Mert sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos zárbetét. De melyik zárat nevezzük többpontos ajtózárnak?  Ez atípusú zár az ajtó élének teljes hosszán végigfutó vasalatnak köszönheti a nevét, melyet a kilincs felhúzásával, vagy pedig a zárbetét kulcsának elfordításával tudunk működésbe hozni. A zárást, illetve a nyitást úgynevezett záródási tüskék végzik, amelyeknek köszönhetően az ajtó több ponton hatékonyan zár, és ez nyújtja a nagyobb biztonságot. Ezzel szemben a szabványos bevésőzár csak egy ponton záródik.

Amit a többpontos ajtózárról tudni érdemes

A többszörös zárást és ezáltal az ajtó teljes élén megtalálható biztonságot az biztosítja, hogy az ajtót nem csak a központi zár zárja, hanem két-négy további úgynevezett másodlagos zár is. Ez alapján megkülönböztetünk 3-szoros vagy 5-szörös záródási tüskével ellátott változatot. Ritka esetben létezik 7 záródási ponttal rendelkező többpontos zárrendszer is. Elméletileg négy különböző záródási tüske létezik: lehetnek görgők, kampók, hengeres csapok, nyelvek, illetve ezek kombinációi. A görgős reteszek a legkevésbé biztonságosak, a kampós változat vagy a hengeres csapok nyújtják a legnagyobb biztonságot, mivel mélyebben rögzülnek az ütközőbe.

 

Tipp: Olyan többpontos biztonsági ajtózárat válasszon, ahol a záródási tüskék legalább 30 centiméterre vannak egymástól, mert csak akkor számítanak külön záródási pontnak.

 

A többpontos ajtózár előnyei

A többpontos bejárati ajtózárak használata az egyik legegyszerűbb és leggyakoribb módja a betörések megelőzésének. Az elkövetők azonosítását segítő kamerákkal, vagy az elkövetők elrettentésére szolgáló kutyaugatással ellentétben, a többpontos ajtózár közvetlen mechanikai védelmet nyújt a lakásba behatolni akaró betörő ellen. Ez a típusú zár nem összehasonlítható a hagyományos zárbetéttel, mert ahogy már többször is jeleztük, itt a kilincs magasságában található főzárat további záródási tüskék egészítik ki, mert, ha használjuk a zárbetétet vagy a kilincset, a záródási pontok is működésbe lépnek. Ez jelentősen megkönnyíti ennek a zárszerkezetnek a kezelését az egyes kiegészítő biztonságtechnikai eszközökkel rendelkező ajtókhoz képest.

Meg kell említeni a kedvezőbb biztosítási díjakat is. A megfelelő ajtózárral felszerelt biztonsági ajtókra a biztosítótársaságok is odafigyelnek, értékelik, ha a tulajdonos komoly figyelmet fordít arra, hogy megakadályozza, vagy legalább megnehezítse a bűnözők dolgát. A mai energiaárak mellett nem feledkezhetünk meg az energiatakarékosságról sem. Miért? Mert a többponton való záródásnak köszönhetően az ajtólap jobban illeszkedik a tokhoz, és ezáltal jobban is szigetel.

 

Hány pontos ajtózárat válasszunk?

A többpontos ajtózárakat a záródási pontok száma alapján különböztetjük meg. Amennyiben egy biztonsági ajtó több ponton van ellátva záródási tüskével, akkor sokkal kisebb az a távolság, ahol az ajtóra a behatoló hatékonyan nyomást tudna helyezni, és ennek az erőnek a hatására maga a zár nyelve, vagy a záródási tüskék ki pattannának. Ezért minél nagyobb sűrűséggel rendelkezik egy ajtó ilyen a pontokkal vagy tüskékkel, annál nagyobb biztonságot nyújtanak.

 

A többpontos bejárati ajtózár élettartama

Egy jó bejárati ajtó vagy biztonsági ajtó, esetleg egy beltéri ajtó akár évtizedekig is megőrzi megjelenését, állagát akárcsak a minőségi zárbetét is, feltéve, hogy nem rozsdásodik el teljesen. Az ilyen típusúajtózárak esetén más a helyzet. A három-hét záródási tüskét működtető mechanizmus viszonylag összetett, és sajnos hajlamos a kopásra. Ez azt jelenti, hogy ezeket a biztonságtechnikai eszközöketáltalában körülbelül 10 évente cserélni kell.

Mi okozza a meghibásodást? A leggyakoribb hiba a rugók törése vagy a zárbetét elkopott fogaskerekei. Egy többpontos zárat saját kezűleg megjavítani pontosan az összetettsége miatt nagyon bonyolult művelet, ezért a legtöbb esetben egyetlen megoldás létezik: a zár cseréje.

 

Egy másik probléma, amellyel a többpontos zárral kapcsolatban találkozni fogunk, az az, hogy mikor elromlik, már elképzelhető, hogy abban a méretben, kivitelben nem elérhető. Egyes gyártók néhány éven belül megváltoztatják kínálatukat. Ilyenkor a bejárati ajtó előtt tanácstalanul állunkés azt kérdezzük magunktól:most mi tévők legyünk? Kétségtelen, hogy szakember segítségére lesz szükségünk. Választanunk kell egy másik, ámde ugyanolyan mérettel rendelkező többpontos biztonságiajtózárat.

 

Tipp: Ügyeljünk, hogy a biztonsági ajtón ne csak a zár, hanem a zsanérok oldalán is legyen záródási pont. ha nem így van, akkor az ajtó másik oldala védtelen, és ezáltal az ajtólap leemelhető, vagy az az oldal kifeszíthető. Ezért azt javasoljuk, hogy válasszon kampós szerkezetű többpontos zárat, hiszen így a behatoló az ajtólapot nem tudja sem kifeszíteni, sem leemelni.

 

Mi a menete egy többpontos biztonsági ajtózár cseréjének?

Először is ennek a zárnak az eltávolításához nincs szükség sok szerszámra. Egy csillagfejű csavarhúzó általában elegendő a csavarok meglazításához, egy laposfejű csavarhúzó pedig a zárbetét csavarjainak kicsavarásához, de elképzelhető, hogy szükség lesz egy fémfűrészre is.

 

  • Szerelje le a meglévő többpontos zárat

Az első lépés, hogy szerelje le az ajtókilincset, és a cilindereket, majd a zár elülső részén csavarja ki a csavart. Ezután húzza ki a zárbetétet az ajtóból, esetleg, ha kicsit megvan szorulva, a csavarhúzóval segítsen rá. Ezt követően az ajtó élén hosszában található összes csavart csavarja ki.

 

  • Emelje ki a zárat

A többpontos zárak elülső része nagyon hosszú, így amennyiben valahol elakad a behelyezett hossz mentén, kisebb feszítő mozdulattal segítsen rá, hogy óvatosan ki tudja húzni a helyéről.

 

  • Szerezze be a megfelelő zárat

Új zárra lesz szüksége a régi többpontos zár helyett. Ennek beszerzése nem mindig egyszerű feladat, mert a régebbi modellek gyakran már nem kaphatók, és az újabbak eltérő méretűek lehetnek. Ezért, ha lehet, vigye magával a régi zárat, vagy mérje le a záródási pontok közötti távolságot. Hasonlítsa össze az új zárat a régivel. A zár hosszának és a záródási pontok közötti távolságnak is azonosnak kell lennie. Lehet, hogy egy fémfűrésszel kicsit le kell rövidíteni az elülső részt, ha a záródási pontok távolsága megegyezik a korábbi ajtózárral.

 

  • Szerelje be az új zárat

Az új zár beszerelése nem a kiszerelés fordított sorrendjében történik. Először is szerelje vissza az ajtókilincset, majd rögzítse a zárbetétet. A középső zár most a megfelelő helyzetben van. Ezután rögzítse a fennmaradó csavarokat az ajtó élén, az elülső oldalon.

 

  • Ellenőrizze, hogy a biztonsági ajtózár megfelelően működik

Ezt követően próbálja meg nyitott ajtónál ellenőrizni, hogy a zár megfelelően zár-e. Csukja be az ajtót, és próbálja újra, hogy tényleg nem szorul, minden ponton olajozottan záródik.Ha az ajtó nehezen záródik, szorul, akkor sajnos ellenőrizni kell, hogy mely záródási pont az, amelyik nem csúszik megfelelően a helyére, és esetleg a zár rögzítését is felül kell vizsgálni.

Amennyiben tökéletesen működik, akkor már csak az hiányzik, hogy a rendeltetésszerű működést kulcs használatával is ellenőrizze.