Blog

Biztonsági zárbetét kinyitása kulcs nélkül: lehetséges ez?

2023.02.02 09:59

Ha a kulcs elveszett vagy eltört, és nincs belőle másolat, a zárbetét kinyitása lehet az egyetlen módja annak, hogy bejussunk otthonunkba, irodánkba. Biztos már Önnel is előfordult, hogy sietett valahova, becsapta maga után a bejárati ajtót és a kulcs pedig a lakásban maradt. Aki szülő, biztos találkozott már azzal a problémával, hogy a kíváncsi gyermek becsukta az ajtót és elfordította a kilincset.

Kétféleképpen oldhatjuk meg ezeket a helyzeteket: magunk megpróbáljuk kulcs nélkül saját kezűleg kinyitni a zárat, vagy lakatost hívunk. Mi a második megoldást javasoljuk. Miért? Mert a bejárati ajtózár kulcsainak elvesztése nem ok a pánikra, de nem is ez a legjobb alkalom arra, hogy ott a helyszínen elsajátítsuk a lakatos mesterséget. Az ajtók kulcs nélküli kinyitása, még akkor sem, ha kéznél van a megfelelő szerszám, nem könnyű feladat. De valljuk meg őszintén, ha kint ragadtunk, nem valószínű, hogy a szerszámok a rendelkezésünkre állnak. Amennyiben mégis magunk próbáljuk megoldani a helyzetet, még akár tovább is súlyosbíthatjuk a problémát.

 

A bejárati ajtó zárbetétjének kulcs nélküli nyitásához hívjunk szakembert

A bejárati ajtók kinyitása eleve szaktudást és kézügyességet igénylő feladat, de akkor még nagyobb a kihívás, ha az biztonsági ajtó legalább két zárral rendelkezik. Ebben az esetben kétszer is érdemesvégiggondolni, hogy mi magunk oldjuk meg az ilyen jellegű problémát. Mert a szakszerűtlen megközelítés ronthatja magának az ajtónak az állapotát is.A fém vagy a műanyag bejárati ajtók cseréje pedig nem az olcsó mulatságok közé tartozik. Ne felejtsük el, hogy soha nem késő szakembert hívni, és a fő cél a zárak kinyitása, és nem pedig az ajtó betörése.

 

Amennyiben a törött kulcs a biztonsági zárbetét kinyitásának oka

Ennek a munkának a folyamata elsősorban a zár típusától függ. Ha törött kulcs volt az ajtónyitás oka, először el kell távolítani a törött részt a kulcslyukból. Ehhez először öntsön néhány csepp kenőanyagot a kulcslyukba, a legjobb a gépolaj, de ha az nincs kéznél akkor bármilyen olaj megteszi. Körülbelül 15-20 percet vesz igénybe míg a kulcslyukban egyenletesen elterül az olaj, ezután a törött kulcs darab könnyen eltávolítható. Amennyiben egy kis rész a zárból még ki is kilóg, az leegyszerűsíti a feladatot. Finoman meg kell fogni egy fogóval vagy csipesszel, és majd határozott mozdulattal ki kell húzni. Ha az eltört részt kívülről nem tudjuk megfogni, akkor két vékony tárgyra van szükségünk.A bent ragadt kulcs darabot az egyikkel az egyik iránybólkell tolni, a másikkal pedig meg kell próbálni kipiszkálni. Amennyiben sikerült ezt a műveletet végrehajtani, akkor ne dobjuk el a kulcs törött részét, mert a mesterember az alapján készíti el a kulcs másolatát.

 

Mi a teendő, ha a biztonsági zárbetétben maradt a kulcs?

Ha a zár mindkét oldalán kulcslyuk található, (gombos zárbetétek esetén ez nem lehetséges) és az egyikben egy behelyezett kulcs maradt, akkor a probléma megoldása nem lesz nehéz. Főleg, ha az ajtó kialakítása nem görget akadályokat a megoldás elé, ez az akadály pedig maga a küszöb. Amennyiben nem, akkor az ajtó alá helyezzünk egy szétterített újságlapot. Ezután egy hegyes tárggyal toljuk ki a kulcsot a zárból, aminek az újságra kell esnie. Húzzuk át az újságot a saját oldalunkra, és vegyük fel a kulcsot. Ezután már csak gyerekjáték az ajtó kinyitása.

 

Nyitás előtt vizsgálja meg biztonsági zárbetét kialakítását és formáját!

Miért van erre szükség? Mert a szerszám kiválasztása a kulcslyuk alakjától függ. Ha kerek formájú a zárbetét, akkor egy vékony, kemény tárgyra lesz szükségünk, például egy kiegyenesített gémkapocsra, egy kötőtűre vagy egy fogpiszkálóra. A hosszúkás alakú kulcslyukhoz pedig valami lapos kell: csavarhúzó, körömreszelő, olló vagy kés. De biztos Önben is felmerült a kérdés, hogy kell ezeket az eszközöket, szerszámokat használni? Az ajtózár kinyitásához be kell helyezni a megfelelő szerszámot a kulcslyukba. Ezután nyomja leaz ajtókilincset. A lényeg az, hogy ne vigye túlzásba, a szerszám ne törjön el és ne ragadjon be a kulcslyukba.

 

Kulcs helyett milyen egyszerű eszközzel lehet a kinyitni zárbetétet?

Gyakran láthatjuk egy sorozatban vagy egy filmben, hogy egyszerű eszközökkel például gémkapoccsal vagy dróttal hogyan nyitják ki a szakemberek a zárakat. Ki lehet nyitni az ajtózárat gémkapocs segítségével? Igen, csak tapasztalat kell hozzá! Egy kompetens mesterember számára egy hajtűvel vagy egy közönséges gémkapoccsal a zár kinyitása könnyű feladat.

A gémkapocs tényleg nagyon hatékony eszköz a zárbetét kinyitásához. Ehhez a művelethez két gémkapocsra lesz szükségünk.Hajlítsuk megaz egyiket és helyezzük a zárba. Meg kell próbálnunka gémkapocs csavargatásával megmozgatni a biztonsági zárbetét belsejében található mechanizmust. Minden mozdulatot lassan hajtsunk végre, fontos magát a mechanizmust érezni, hogy a biztonsági zárbetét könnyebben és gyorsabban kinyíljon.

 

Most szükségünk lesz egy második gémkapocsra, amelyet szintén be kell helyeznünk a biztonsági zárba. A következő lépés nagyon fontos: a csapokat egyenként ki kelltapintani, hogy felemeljük őket. Ezt óvatosan és körültekintően kell megtenni. Ezután a hallásunkra kell hagyatkoznunk. Ennek a folyamatnak a célja, hogy a zárbetét mechanizmusának csapjait a megfelelő helyzetbe hozzuk.Egy idő után érezhető, hogy a zár úgymond beakadt. Ahogy már említettük, ez egy nagyon nehéz feladat, amelyet a megfelelő készségek nélkül szinte lehetetlen kivitelezni.

 

Van egy másik módja a biztonsági zárbetét kinyitásának

A biztonsági ajtózár kinyitásának van egy kevésbé bonyolult, de olcsóbb módja is. Ha azt tűztük ki célul magunk elé, hogy úgy nyitjuk ki a zárat, hogy az működőképes is maradjon, akkor virtuóz betörői képességekkel kell rendelkeznünkEbben az esetben szerszámokra lesz szükségünk. Fúrógépre, valamint egy fém fúrására alkalmas fúrófejre, laposfejű csavarhúzóra és kalapácsra. Néha a zár fúrás nélkül is kinyitható, ezért először ezt a lehetőséget érdemes kipróbálni. Helyezzen a kulcslyukba a lehető legmélyebben egy laposfejű csavarhúzót. Próbálja meg a zárban a csavarhúzót nagy erőfeszítéssel elfordítani. Akkor fog sikerrel járni, ha a csavarhúzóval együtt, magát a zárbetétet is ki tudja húzni. Amennyiben ez a módszer sikertelen volt, akkor jön az a megoldás, amihez már a fúrógépet is igénybe kell venni. A fúrófejet közvetlenül a kulcslyukba irányítjuk, és addig kell fúrni, amíg az egész zárbetéten végig nem mentünk. Ezt követően kivesszük azt, ami megmaradt a zárból és kinyitjuk az ajtót. Természetesen ezután a művelet után szükségünk lesz egy új zárbetétre.