Blog

Az ajtó jobbos vagy balos? Honnan tudom megállapítani?

2023.02.05 07:57

Az ajtót balra vagy jobbra szereljem? Bár a kérdés első hallásra nem tűnik bonyolultnak, mégsem árt alaposan megvizsgálni a részleteket! Hogy ne kelljen órákon át az építési terveket tanulmányozni, röviden és tömören elmagyarázzuk, hogy ezzel kapcsolatban mire érdemes odafigyelni.

Egy bizonyos ponton túl felmerül a kérdés, merre is nyíljanak az ajtók. Attól függően, hogy az ajtónak a helyiségbe vagy a helyiségből kifelé kell nyílnia, az ajtólap a tok bal vagy jobb oldalán kerül rögzítésre. Ez néha súlyos következményekkel jár a lakóingatlanban található közlekedők, folyosók praktikus használatára és a helykihasználásra egyaránt. Miért? Mert a nyitható ajtók sok helyet igényelnek. De mi alapján döntjük el, hogy merre is nyíljanak valójában, és melyik oldalra rögzítsük az ajtóütközőt? Vagy ez nem igazán számít?

De igen, hiszen, akár házat építünk, lakást renoválunk, mindezeket hosszú távra tervezzük!

 

 

Mi a jobb és bal oldali ajtó nyitásirány?

Az épület megrajzolása, tervezése során már meghatározásra kerül, hogy az ajtópántokat bal vagy jobb oldalra kell majd elhelyezni, és ez az alaprajzon vagy a kiviteli terveken is rögzítésre kerül. A rajzon jól látható, hogy hol van rögzítve az ajtó, mert a terveken egy negyed körív jelöli az ajtó nyitási irányát. Ez meghatározza, hogy az ajtólap az ajtókeret mely oldalán kerül rögzítésre. Ez azért is fontos, mert minden lakóingatlan annyira használható, amennyire a mindennapok során kényelmünket szolgálja. Ezért az építész a helyiség berendezése és a leendő lakók közlekedő útvonalai alapján határozza meg egy ajtó nyitási irányát. Ez általánosságban igaz,de vannak kivételek. Mégpedig közintézmények, panellakások, társasházak esetében más és más az előírás. Nézzük is meg konkrétan, hogy hogyan is alakul ezekben az esetekben az ajtó nyitásiránya.

 

- Közintézmények ajtó nyitásiránya

Ebben az esetben a tűzvédelmi szabályok felülírnak minden más szabályt, megszokást. Igazán ezekben az ingatlanokban nincs sok gondolkodni való, mert minden ajtónak kifelé kell nyílnia, tehát a baloldali nyitásirány az egyetlen helyes megoldás.

 

 

- Panellakások, társasházak bejárati ajtó nyitásiránya

Ezekben a lakóingatlanokban a bejárati ajtóra vonatkozik a szabályozás. A beltéri ajtóknál már szabadon dönthetünk mi magunk a nyitási irányról. Csak befelé nyíló lehet a bejárati ajtó nyitási iránya, tehát jobbos bejárati ajtóra lesz szükség. Most biztosan felmerül Önben is a kérdés: miért? A válasz nagyon egyszerű, mert a folyosókon lévő helyet ezzel foglalná az adott lakó. Nem is beszélve a balesetveszélyről, hiszen nem látjuk, ki megy eléppen az ajtó előtt. Amikor kinyitjuk az ajtót meg is üthetjük vele, amit nem szeretnénk. Meg kell említeni még a menekülési és vészkijárati ajtók nyitásirányát, mert ezek az ajtók is mindig kifelé nyílnak, így a menekülő személyek könnyedén ki tudják nyitják őket úgy, hogy azzal a lendülettel már ki is léptek a szabadba.

 

 

- Családi házak ajtó nyitásiránya

Ez teljesen a mi döntésünk. Az építkezés vagy a felújítás során olyan nyitásirányú ajtót választhatunk amilyen számunkra a legpraktikusabb. De azért biztosan vannak praktikák, hogy melyik irányba is nyíljon az ajtó?Általános szabály, hogy az ajtó abba a szobába nyílik, amelybe a folyosóról belépünk. Ezért a lakásokban tulajdonképpen minden szobaajtó a folyosóról megközelíthető egyes helyiségekbe nyílik. Kivételek itt is vannak: a nagyon kicsi helyiségek, például a spejz, valamilyen kisebb kiszolgálóhelyiség, kamra, és természetesen a vendég WC. Mert tegyük fel, egy vendég elájul vagy elesik a mellékhelyiségben, a padlón lévő test elzárja az ajtó nyílását. Ezért, ha az ajtó itt is befelé nyílna, vészhelyzetben aligha menthetnénk meg az életét!

De vannak praktikus szempontok is, hogy a helyiségek ajtaja úgy nyíljon, hogy kinyitva rálátást adjon a szobára. Ez főleg akkor előnyös, ha kisgyermek/kisgyermekek vannak a családban. De gondoljuk arra is, hogy hogyan fogjuk a helyiségeket berendezni. Az ajtók ezért általában a szoba sarkában helyezkednek el, nem pedig a fal közepén, kivétel a toló- és harmonika ajtók, amelyek fontos helyiségeket kötnek össze, például az étkezőt és a nappalit. Amikor kicsi a lakóingatlan alapterülete, akkor van igazán jelentősége az ajtó nyitásirányának. Mivel ilyenkor minden négyzetméter számítEzért azt javasoljuk, hogy mérje le a rendelkezésre álló hely nagyságát. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor megtörténhet az is, hogy a két egymáshoz közeli ajtó egymásba nyílik.

 

Tipp: Gyerekszobákban, hálószobákban a nyitott ajtó mögött a faltól legalább 80 centiméternyi távolságot célszerű hagyni, itt kaphat helyet például egy szekrény vagy a nagy gardróbszekrény. Ellenkező esetben az ajtó nem nyílik elég szélesre, vagy minden alkalommal belecsapódik a szekrénybe, ami akár üveggel is lehet burkolva.

 

 

A tervezési szakaszban az építészek határozzák meg, hogy egy ajtó balra vagy jobbra nyíljon.

Ez leginkább pragmatikus okokra vezethető vissza. Például arra, hogy nem nyílik két közeli beltéri ajtó ugyanabba az irányba, mert ez elzárná a közlekedési útvonalat. De a belső tér kialakítása is nagy szerepet játszik.

A tervezők számára is alapszabály, hogy mindig a kisebb helyiségből nyílik az ajtó a nagyobb helyiség felé. Azért, hogy az ajtó nyitáskor a nagyobb területből foglaljon el helyet. Ezzel természetesen az építész annak a követelménynek tesz eleget, hogy a kisebb terek optimálisankerüljenek kihasználásra.De említhetjük például azt is, ha kandallót tervez a tulajdonos a nappaliba, az építész ezt is figyelembe veszi, mikor az ajtó nyitásának irányát meghatározza. De ne feledkezzünk meg a teraszajtókról sem, amelyek általában befelé nyílnak.

 

Manapság az ingatlanok négyzetméterára jelentősen megnövekedett. Gondoljunk csak bele, egy rosszul megtervezett ajtó nyitásiránya, akár 1-1,5 négyzetmétert is kitakarhat otthonunk hasznos alapterületéből.

Ezért nagy jelentősége van annak, hogy már a tervezési szakaszban pontosan meg tudjuk határozni otthonunk belső kialakítását, bútorozását. Mert alapvetően minden ajtónak van egy előre meghatározott iránya, hogy hogyan is kell nyílnia vagy záródnia. De ez nem csak a szobaajtókra vonatkozik, hanem a szekrényajtókra, teraszajtókra, sőt az ablakokra is.

 

 

Tipp: Mielőtt például egy szekrényt helyez el otthonában, ellenőrizze, hogy hogyan nyílik a beltéri ajtó. Ha átfedés van az ajtó és bútor ajtajának nyitásiránya között, akkor célszerű átgondolni a szekrény elhelyezését.

 

Az ajtó nyitásiránya milyen hatással van az ajtóütközők elhelyezésére?

Az, hogy az ajtóütközőt balra vagy jobbra kell-e rögzíteni, sokszor az alaprajzról is leolvasható, hiszen a tervező megadja az ajtó nyitási irányát. A megfelelő ajtóütközőt oda érdemes szerelni, ahol az ajtóból egyenesen a helyiségbe jutunk. Természetesen az ajtóütköző utólag is módosítható. De az alaprajzok általában jól átgondoltak, különösen, ha az ajtók beépítéséről van szó.