Hírek

Milyen zárbetétet vegyen? - Vásárlási útmutató

2023.01.12 08:25
Milyen zárbetétet vegyen? - Vásárlási útmutató

Amennyiben szeretne otthona, nyaralója, irodája vagy raktára biztonságáról gondoskodni, akkor be kell szereznie egy biztonságos zárbetétet is. Mert egy nyílászáró akkor nyújt megfelelő védelmet, ha minden részlet azonos szintű biztonságot ad. Ne feledje, a biztonsági ajtó önmagában nem elég, nagyon fontos a zár minősége is. A zárbetéteket mindig az ajtó biztonsági szintjéhez kell igazítani. Mit jelent ez? Azt, hogy ha biztonsági cilinderzárat szerelt fel, ami nagyon jó, de az ajtó nem rendelkezik megfelelő védelemmel, akkor a betörők kivágják vagy betörik az ajtó egy részét.

De milyen is egy jó zárbetét?

Minden esetben olyan biztonsági védelemmel ellátott zárat válassz, ami a leggyakoribb zárnyitási módszerek, mint például a zárfeltörés, zárfúrás ellen is véd. Egy biztonsági cilinderbetét több mint százezer kulcs kombinációt tesz lehetővé, így nem kell attól tartanod, hogy a betörők egy kulccsal több zárat is ki tudnak nyitni. A zárbetétek beszerzése során sok mindent figyelembe kell venned. Nem csak az a kérdés merül fel ilyenkor, hogy milyen típusú zárbetétet válassz, hanem az is, hogy a zár egyformán legyen-e kulcsolva vagy sem. De erről egy kicsit később, előtte nézd meg, miért olyan fontos a hatékony zárbetét beszerzése?

 

Miért van szükség biztonsági zárbetétre?

Hazánkban az elmúlt években folyamatosan csökkent a betörések száma. 2020-ban csak 11 ezer ilyen esetet regisztráltak, addig 2016-ban még 23 ezernél is több betörés történt. Hasonló a helyzet a lakásbetörésekkel is, amelyekből 2020-ban 6983-at tart nyilván a hatóság, 2018 előtt pedig még négyszámjegyű volt az ilyen jellegű bűnesetek száma. Ami a megyei bontást illeti, lakásbetörések esetében a főváros vezeti a rangsort. A lista másik végén Zala megye áll 63 lakásbetöréssel.

 

Mely lakóingatlanok különösen veszélyeztetettek?

Nemcsak a villák és a magányos házak érintettek, hanem gyakran az átlagos családi és sorházak vagy társasházak lakásai is. Általában a legfelső lakásokat törik fel először, mert minél feljebb történik a betörés, annál nagyobb az esélye annak, hogy a járókelők vagy a szomszédok nem fedezik fel az elkövetőket. Számos tényező meghatározó az elkövetők számára, mielőtt lecsapnának. Hajlamosak olyan házakba betörni, ahol idősebb emberek laknak vagy a kiválasztott ingatlan közelében jól megközelíthető főutak és autópályák (menekülési útvonal) találhatók, esetleg az ingatlan hátsó kerttel rendelkezik, ahol elrejtőzhetnek, míg megüresedik otthonunk. De a bűnözők előszeretettel választanak olyan területet, ahol meglehetősen magasak a telekárak és sok a családi ház.

 

Tipp: Amennyiben a bejárati ajtón kicserélted a zárat, jó, ha arra is ügyelsz, hogy a többi nyílászáró, az ablakok, a teraszajtó is azonos biztonsági kategóriába tartozzanak. Mert itt is az a szabály érvényesül, hogy a betörő mindig megkeresi az ingatlan leggyengébb pontját, és azon fog behatolni.

 

Milyen típusú zárbetétek léteznek?

Ebben a részben szeretnénk a zárbetétek néhány fő típusát bemutatni és elmagyarázni azok funkcióit.

 

A legelterjedtebb típus a normál zárbetét

Ez szükség esetén mindkét oldalon zárható, még akkor is, ha a kulcsot egyik oldalról behelyezted. Alkalmas többek között bejárati ajtókhoz, és pinceajtókhoz. Az úgynevezett félbetéteket is a normál zárbetétek közé soroljuk. Azonban, ahogy a neve is sugallja, méretei sokkal kisebbek. A félbetéteket elsősorban elektronikus kapcsolószekrényekhez vagy garázsajtókhoz ajánljuk. Ezeknek a zárbetéteknek csak az egyik oldala nyitható kulccsal, a másik oldalon csak a tolókavivőt tartó rövid kis csonkot találjuk.

 

Egy másik közkedvelt típus a gombos zárbetét

Ezt a típusú zárat belülről kulcs nélkül tudod zárni. Belülről bármikor egy gomb elforgatásával kinyitható az ajtó. Kívülről viszont csak kulcs használatával tudsz bejutni a helyiségbe. Ez a zár típus jelentős előnyt jelent az idősek és a gyerekek számára, viszont nem javasolt üvegbetétes ajtókhoz. Itt betörés veszély áll fenn!

 

Ovális zárbetétek

Az ovális zárbetétek többnyire keskeny zárt szelvénybe beépíthető hagyományos és kampós nyelvű portálzárakban használatosak. Az ilyen jellegűcilinderzárak egy igen kicsi, ámde speciális részét képezik a zárbetéteknek, mivel normál cilinderbetét kialakítással rendelkező zárakba nem beszerelhetők. Ne feledd, hogy ezek a zárak alap biztonsági szinttel rendelkeznek.

 

Amit a fogaskerekes zárbetétekről tudni érdemes

Ennek a különleges zárbetétnek a legfontosabb tulajdonsága az egyedi technológián alapuló kulcsba integrált, úszó csaprendszer, amely a csap a csapban jellegű csaprendszerrel kiegészítve tökéletes védelmet nyújt az ismert betörési módokkal szemben.

Az ilyen fajta a zárbetét beépítésekor azáratcsak abban az esetben tudod kinyitni, ha a kulcs használatakor a speciális külső és belső csaprendszer az úszó csapokkal megfelelő helyzetbe kerül. A fogaskerekes zárbetét az ismert bűnözői módszerekkel szemben hatékony védelmet nyújtanak, ami a speciális kialakításnak, a magban és a házba integrált fúrásvédő csapoknak, valamint a törésvédő hídnak köszönhető. Természetesen az ilyen jellegű zárbetétnél is a kulcs másolása kizárólag a zárbetéthez mellékelt kódkártya bemutatásával lehetséges.

Az elektromos zárbetét előnyei

Az elektronikus ajtózár számos gyakorlati előnnyel rendelkezik a hagyományos zárbetétekkel szemben. A hagyományos zárbetétek esetén a kulcs elvesztése után következik a költséges zárcsere, ennél a típusnál ez okafogyottá válik. Az, hogy ki az, aki ezen az ajtón beléphet, azt Te döntöd el. A lehetőség átruházása gyors és egyszerű, mert az elektronikus ajtózár zárásának többféle módja is van. Ez történhet okostelefonnal, numerikus kóddal vagy ujjlenyomattal. Az ilyen típusú zárbetéteket könnyen össze tudod hangolni az okosotthon rendszer különböző elemeivel. Például tűz esetén a rendszer automatikusan kinyitja a zárat.

 

 

Válaszd a maximális védelmet biztosító zárbetétet!

Amennyiben számodra elegendő az alapfokú védelmet biztosító zárbetét, akkor válaszd a normál fogazott rendszerű 5 csapos működéssel, alapfokú fúrásvédelemmel rendelkező zárbetétek egyikét. Amennyiben közepes biztonsági védelmet nyújtó zárbetétet szeretnél vásárolni, akkor válaszd a fúrt kulcsos rendszerű biztonsági cilinderbetétet. Ezek a biztonsági betétek gyári vészfunkcióval, 12 csapos működéssel, törésvédelemmel, fúrás és kulcsmásolás elleni védelemmel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a kulcsmásolás csak a zárbetéthez járó kártya felmutatásával lehetséges. Ezek az úgynevezett biztonsági kódkártyás zárbetétek. Ha a maximális biztonságra törekszel, akkor érdemes olyan zárbetétet választanod, amely 16 darab aktív csappal, beépített mágneses technológiával, masszív acélvázra épülő törésvédelemmel, kulcsütögetéses nyitás elleni védelemmel rendelkezik.

 

Amennyiben több azonos típusú zárbetétet vásárolsz, abban az esetben lehetőség van arra, hogy mindegyiket átalakítsd azonos zárlatúra. Ez biztosítja számodra azt a kényelmet, hogy mindegyik zárbetétet ugyanolyan kulccsal tudd nyitni.

 

 

 

Tipp: Sokunk azt gondolja, hogy ha a bejárati ajtóra minél több zárat szerel, az majd elriasztja a betörőket. Nem, ez nem így van. Főleg, ha mindegyik zár egyszerű, minősítés nélküli zárbetét. Ezeket a gyenge minőségű zárakat az erre specializálódott bűnözők gyorsan hatástalanítják. Ezért inkább szereltess fel egy vagy két prémium biztonsági zárbetétet. A sok olcsó zár helyett érdemesebb kevesebb, de jó minőségű biztonsági cilinderzárat venned.